Žít Česko

Po vypršení prezidentského mandátu se Klaus má v plánu stát poustevníkem

Diskuse nad dalším působením dosluhujícího prezidenta byly ukončeny překvapivým prohlášením prezidentova mluvčího Jakla. Václav Klaus má podle jeho vyjádření v plánu stát se na jaře příštího roku poustevníkem a vydat se osamocen meditovat do hor.

Pavel Šplíchal

11.10.2012

O přesném místě Klausovy meditační chýše jednáme, zatím mohu pouze potvrdit, že pan prezident má řady nabídek z nejvýznamnějších duchovních destinací. Podle zákulisních zdrojů jsou zatím ve hře zejména rakouské Alpy, odkud přichází nabídky od majitelů zimních středisek, kde Klaus zlomil několik lyžařských rekordů. Nabídky se navíc hrnou i od tamních Svobodných.

Tato zpráva zaskočila jak příznivce tak odpůrce současného hradního pána. Jako autentický konzervativec dosáhl Václav Klaus moudrosti ve všech vědeckých oblastech. Předpokládám, že nyní se pokusí nalézt nesmrtelnost. A poté se vrátí do politiky, a tentokrát konečně opravdu navždy, nechal se slyšet přední antisemita z řad Klausových příznivců A. B. Bartoš.

Další Klausův příznivce Dominik Duka byl Klausovým rozhodnutím poněkud zmaten. Jednoho svatého Václava už máme, nedokážu si představit, že budeme mít dva, naznačil tušený směr Klausových poustevnických ambicí. Konat zázraky se při své pověstné pracovitosti naučí nejpozději do dvou let, dodal Duka a odešel se modlit za duši Vladimíra Putina uštknutého skupinou dvacetiletých ho­lek.

Další český duchovní a Klausův odpůrce Tomáš Halík si pouze přeje Ať mu Klaus neleze do Tibetu, kam kněz jezdí pravidelně meditovat.

Překvapivě klidné nechala zpráva poslance za ČSSD. Mezi příznivci Miloše Zemana vyvolala dokonce pobavené úsměvy. Víte, ono to zní tak záhadně, ale skutečnost je mnohem prozaičtější. V podstatě to je jenom výměna bytů, uvedl sociální demokrat nakloněný Miloši Zemanovi pod záštitou anonymity. Zeman půjde na Hrad a nechce to svý doupě nechat jen tak někomu a Klaus si zase bude potřebovat někde dáchnout. Výměna je proto jenom logická, Klaus vyklidí Hrad, Zeman zase chajdu. poodhalil Zemanův příznivce zákulisí Klausovy meditace. Navíc novináři se tady za ty roky vyznají líp než v Praze.

Klausovo stěhování na Vysočinu naznačují i reakce místního hospodského. Je to katastrofa, jestli sem přijde Klaus, tak je moje živnost v prdeli, uvedl pro Žít Česko frustrovaný padesátník a zasloužilý místní sociální demokrat Josef Kryšpín. To snad raději budu volit toho disidentskýho spratka, dodal již v slzách.