Žít Česko

Spravedlnost a Stabilita konečně našly společnou řeč

Hned dvojímu nebezpečí čelila až donedávna Česká republika. Na jednu stranu dobře známá, nenáviděnými médii donekonečna propíraná korupce a na straně druhé plíživá, hrozící diktatura plukovníků policie.

Pavel Šplíchal

15.10.2012

Trapné a nikým nevolené organizace jako cizácká Amnesty International nebo neméně trapná domácí BIS pořád dokola nudně upozorňují na korupci a propojení špiček byznysu s politikou. Trestuhodně se zcela zapomíná na nezměrná rizika a hrozící zmatek, který by vypukl v případě důsledného potírání korupce.

Jak uvedl odborník z neziskové organizace Vraťte mi můj policejní stát Ivan íčko Langer: Důsledné prošetření a nedej bože i vyřešení českých korupčních kauz by ohrozilo samotnou stabilitu české politické scény. Několik prezidentských milostí ročně pro zkorumpované úředníky systém samo o sobě neudrží. Chudák táta kvůli plukovníkům, soudcům a dalším nikým nevoleným idiotům musel porušit vlastní slib, že milosti bude udílet jen zcela výjimečně, hořekuje ředitel gymnázia společnosti ČEZ, Klaus mladší.

Zdánlivě neřešitelný úkol zavírat viníky, ale neohrozit systém, se nedávno podařilo vyřešit s nečekanou elegancí. Spravedlnost a Stabilita přijaly společný kompromis. Trestat za korupci se bude, protože tak je to správné. Zároveň nebude potrestán nikdo, kdo má reálnou politickou moc. Tím se zabrání vlnám nestability a zmatků na politické scéně, které by ublížily nám všem zejména pak těm nejslabším a to včetně domácích i hospodářských zvířat.

Funkčnost tohoto systému se už několikrát potvrdila a zdravý kompromis mezi Stabilitou a Spravedlností začíná přinášet ovoce. Citlivý poslanec Rath provádí zúčastněné pozorování ve vězení, Vlasta Parkanová už zdá se taky dozpívala. Zklidněný ministr Kalousek zase celé léto nepřičichl k vodce a je ve formě jako nikdy předtím. ODS dokázala dokonce začít spolupracovat s neziskovkami, s čímž měla dlouhá léta problémy.

Díky tomu, že byl Ivan Langer voliči vykroužkován a dosáhl tak na privilegované postavení nikým nevoleného, může nyní z pozice předsedy již zmíněné organizace Vraťte mi můj policejní stát vesele kooperovat s volenými nýmandy, kteří složitým vztahům mezi kmotry a jejich politiky rozumí jako koza petrželi, a spoluurčovat, kdo za katr může a kdo by naopak naší vlasti citelně chyběl.

O tom, jak láskyplný může být vztah mezi spravedlností a stabilitou, se rozpovídala sousedka policejního ředitele Červíčka a jeho partnerky poslankyně za ODS Černochové: Ti dva jsou neuvěřitelní, láska z nich doslova jen kape, pan Červíček kupuje denně květiny a vrací se domů často střízlivý, řekla pro Žít Česko paní Erika K.

Možné rozpaky v řadách převzdělaných právníků rozptýlila renomovaná právnička ODS a odbornice na lidská práva Ivana Řápková: Nejsem tím pohoršena, nepamatuji si, že by nám na přednáškách říkali něco o protiprávnosti takového počínání, říká půvabná magistra práv. Dle svých slov není ve svém odborném stanovisku osamocena: Moji kolegové a přátelé z exekutorské komory, kteří dokonce vědí, kde se právnická fakulta v Plzni nachází, jsou s vývojem v České republice nadmíru spokojeni a s jejich právním názorem jsem se vždy ztotožňovala.

Jak může spravedlnost sloužit stabilitě naznačuje i kauza Dalík. Již nepohodlní velcí hráči včerejška mohou být spravedlivě potrestáni tak, aby neohrožovali budoucí vývoj v zemi. A nic nebrání potrestat je za korupci a vyhovět tak zvyšujícím se pořadavkům na spravedlnost. Je to efektivní a historií prověřená metoda, v orientálních diktaturách si ji kdysi nemohli vynachválit, vysvětluje výhody závislé justice odborník na Mezopotámii z Univerzity Karlovy Josef Sedulík.