Žít Česko

Reportáž z debaty kandidátů na českého prezidenta

18. října v 18:00 se uskutečnila v Praze debata médii záměrně ignorovaných konservativních kandidátů na českého presidenta. Tito kandidáti mají dle podplacených agentur dohromady 4% preferenčních hlasů. Z našeho bleskového průzkumu v občanském sdružení Mladých konservativců však vyplynulo, že mají šanci oslovit až 88% voličů, a to není málo! Tento svátek inspirativních myšlenek pořádalo neziskové občanské sdružení Akce D.O.S.T.

Stanislav Biler

18.10.2012

Vysokou laťku debaty nasadil hned v úvodu její moderátor, ředitel Institutu svatého Josefa a předseda Akce D.O.S.T., Mgr. Michal Semín. Ten v úvodním slovu poděkoval profesoru presidentu Václavu Klausovi za to, že brání naši národní svobodu proti globálnímu oteplování a dlouhodobě varuje před nebezpečím homosexualismu. Vyjádřil také naději, že se nám podaří najít podobně silnou osobnost na úřad presidenta, byť to není možné.

Následně začala strhující debata. V úvodu Ladislav Jakl rázně vyzval publikum, aby podepsalo petiční archy na jeho kandidaturu a nechal je kolovat. Poznamenal, že je oficiálním kandidátem strany Svobodných občanů, které v posledních volbách chybělo jen 4,92% hlasů, aby pronikla do parlamentu. Poté přirovnal Evropskou unii k RVHP, za což sklidil obdivný potlesk, a na závěr připomněl, že je poradcem Václava Klause a má rád pivo.

Po osvěžujících slovech pana Jakla pokračoval starý muž, který se představil jako Jiří Karas. Někteří pamětníci si ho pamatovali coby poslance KDU-ČSL, jiní byli jednoduše zmateni. Jeho slova je však uklidnila. Nejprve se pan Karas věnoval dlouze potratům, proti kterým bojuje celý svůj život a v průběhu řeči přešel elegantně k nebezpečí islámu. Upozornil, že muslimové zabíjejí své děti nebo se to o nich alespoň říká. Ve finále dodal, že už má nasbíráno 12 500 podpisů a do konce měsíce to tedy nestihne, nicméně na potrat by nikdy nešel.

Po překvapivé vsuvce pokračoval všem dobře známý levicový liberál Přemysl Sobotka. Ve své řeči nezaútočil na islám, Romy ani chudé lidi a v publiku byly znát značné rozpaky. Závěrečná slova o tradičních hodnotách nebo nebezpečí evropského centralismu, už ve vzduchu visící debakl nemohla zachránit. Když během vlažného potlesku pan Sobotka prohlásil, že prezidentem stejně být nechce, hodil po něm někdo z publika Bibli (Starý zákon).

Dvojnásobná kandidátka na prezidentku, Jana Bobošíková, měla jednoznačně připravenou cestu stát se hvězdou večera. A česká Marine Le Pen rozhodně nezklamala. Už po povinném útoku na nepřizpůsobivé, kteří nám diktovat nebudou, se publikum dostalo do varu. Když pak rozvášněná Bobošíková začala tepat do Evropské unie, publikum bylo doslova v transu. Bobošíková jako by snad ani nevěděla, co je to strach. V jedné větě bránila klasické žárovky i křivé banány a současně brzdila expres do chudoby, aby na závěr hrozila pěstí multikulturalismu. Bouřlivý potlesk si bezpochyby zasloužila.

Závěrečná debata pod vedením zkušeného Semína jen stvrdila krásný a inspirativní večer. Všichni se shodli, že nejsou dalajlámisti ani komunisti, ale konzervativci.