Žít Česko

Miroslav Kalousek, obránce chudých.

Je krize a musí se šetřit. Ministr financí se proto rozhodl ulevit strádajícím občanům a zlevní jim drahé značky cigaret, zatímco ty levné zdraží. V rámci zachování společenské solidarity si tak připlatí dělníci za své oblíbené Startky, zatímco proletariát top-managementu si bude moci koupit levnější Marlbora. Za tímto bohulibým záměrem je také ochrana našich dětí, které se nechtějí ztrapňovat pokuřovaním laciných špinek.

Stanislav Biler

25.10.2012

Miroslav Kalousek proslul svou sociální citlivostí a během své politické kariéry se vždy zastával slabších. Ať už to byl předražený nákup nefunkčních padáků, kterým zachránil jejich výrobce, obrana pomatené ženy, Vlasty Parkanové, která na jeho doporučení koupila tolik potřebná letadla Casa, nebo jeho dlouholetý a srdnatý boj za hazardní mafii, díky kterému to teď má každé nezbedné dítě ze školy do herny, coby mičudou dokoplo.

Herny stmelily a posílily mnohé rodiny, kdy závislý otec naházel do automatu rodinné úspory a v následném záchvatu prozření se raději střelil do hlavy. Pozůstalá rodina tak zjistila, že její život může být mnohem horší, než si kdy uměla představit. Tento sociální plán z dílny nejlepšího ministra financí východní Evropy tak rodinám pomohl pochopit, co znamenají pojmy, jako svobodná matka, sociálka, exekuce nebo dětský domov. To za ty utopené miliardy bezpochyby stojí.

Zatímco herny už není kde stavět a jejich důmyslný systém k nám jezdí studovat až z cizáckého Las Vegas, v kouření zde jsou pořád značné rezervy. Ve spotřebě nelegálních drog a legálního alkoholu, jsou Češi dlouhodobě na předních místech. V kouření však zbytečně pokulhávají, kdy kouří pouze necelá třetina z nich. To vše navzdory na světové poměry laciným cigaretám. Zatímco v západním světě se stát trápí zdravím občanů a cigarety jim zdražil několikanásobně, česká vláda má obavy o svůj rozpočet a tak se snaží snížit počty důchodců podporou rakoviny plic. Plíživého zdražování po korunách si lidé příliš nevšímají a tak vesele pokuřují dál.

Z několika studií vyplynulo, že 24 % kuřáků spadá do kategorie 15 – 24 let. Adolescenti jsou současně jediní, kteří řeší i značku cigaret a jednoznačně u nich vítězí prestižní a bohužel i značně drahé značky, což neví pouze senátor Adolf Jílek. Ministerstvo financí se proto rozhodlo pubescentům pomoci v jejich rozhodnutí na cestě k celoživotní závislosti, a ve spolupráci s hlavním poradcem pro oblast zdravotnictví, společností Philip Morris ČR, připravilo novelu, která umožní každému dítěti ohromovat spolužáky svým vytříbeným vkusem.

Miroslav Kalousek se tak po hazardu zastal i tabákového průmyslu, který se na západ od našich hranic těší naprosto nevybíravé šikaně. Věříme, že jeho nový sociální projekt – S cigaretou do školy – pomůže mnoha dětem nalézt celoživotního koníčka a umožní zachovat Českou republiku, coby východní skanzen z dvacátého století.