Žít Česko

Problémy české demokracie vyřeší aliance hodných s bohatými

Čekání na to, že by v této zemi něco změnili líní a chudí popíječi piva, přestalo bavit další dva české miliardáře. Rozhodli se proto zachránit politiku i společnost. A celý proces bude mnohem jednodušší, než jsme doufali. Stačí být na sebe tak nějak hodní a stát řídit tak nějak jako firmu.

Pavel Šplíchal

30.10.2012

Chlapi na to jdou na to od lesa. Žádné velké řeči o programu, nebo únavné ideologické tlachání. Miliardáři si rozdělili práci, vyhrnuli rukávy a hurá. Babiš se postará o řízení politiky, Janeček o upadající morálku ve společnosti.

Většina obyvatel rychle překoná zbytečnou skepsi díky radám podnikatele Janečka a komunikaci na sociálních sítích. Jak říká sám Janeček: „stačí se párkrát denně usmát, nemyslet na peníze a problémy tak nějak sami od sebe, krůček po krůčku zmizí.“ Musíme se jen zbavit našich věčných slabin: „Naše velká slabina je přílišný pesimismus a zbytečně negativní náhled na ostatní,“ píše Janeček v dopise Vlna 13.

A k optimismu je opravdu důvod, nebo aspoň brzy bude. Podle Babiše má totiž Česká republika spoustu peněz: „Českou republiku nepotřebujete dotovat. Tady je peněz jak želez. Každý rok se vybere tisíc miliard. Akorát politici projebou tisíc sto nebo tisíc dvě stě. To je triviální.“ uvedl Babiš pro akualne.cz.

Ekonomické problémy tak budou stejně jako deprese díky duetu miliardářů hravě překonány. „Stát jako firma, to je o selském rozumu. To je o příjmech a výdajích,“ nastínil svoje plány Babiš a naznačil, že se nebojí ráno nasnídat.

Spojení všech dobrých lidí ze Strakovky řízených jako firma nasměřuje českou zemi k nebývalému blahobytu. Navíc bez zátěže věčných parlamentních debat to bude o to snadnější. Noví vládcové se parlamentem – touto zastaralou relikvií antiky – vůbec nehodlají zdržovat, „Podívejte se na náplň práce poslanců. (..) Myslíte si, že bych tam já byl celý den? Toto poslouchat, ty kecy, žvásty, to urážení? Já jsem manažer.“ říká Babiš a Janeček ho doplňuje „Politickou stranu nechci založit a nezaložím. K ničemu dobrému by to nevedlo,“ uvedl s tím, že změnit však chce volební systém, aby se do Sněmovny dostali „lepší lidé.“ Proč by takovými lidmi nemohli být třeba i „Babišovi lidé“?

Babiš stranu sice má, jmenuje se ANO2011, sám její lídr Babiš za ni kandidovat nehodlá, I když v senátních volbách shořela jako papír, do parlamentu se však podle svého nekandidujícího lídra Babiše dostane. Babišův postupný nákup českých médií se tak zdá skoro zbytečný.