Žít Česko

Karolína Peake, etalon konzistence

Nikým nevolená strana LIDEM se v úterý večer oficiálně dohodla na tom, co všichni věděli už asi měsíc z malostranských kaváren. Jejich předsedkyně převezme ministerstvo obrany po Vondrovi, neboť si svoji pozici ve vládě dokáže ubránit lépe než on. Má tak větší předpoklady k vykonávání této zodpovědné funkce.

Asi nikdy neplatilo více, že vrcholová politika je jako šachy, než za Kalouska s Nečasem. Pokud by tedy šachy umožňovaly neomezenou rošádu se všemi figurkami. Kromě již nikým nevolené strany LIDEM se ve Sněmovně nacházejí tři sice volení, ale nezvolení poslanci za ODS, kteří přišli na šachovnici jako výměna za trafiky pro Šnajdra, Fuchsu a Tlučhoře a jako pojistka pro hlasy pro pár nekontroverzních zákonů . Že má jedna figurka distanc z minulého kola zas tolik nevadí.

Do smrti smrťoucí s Katkou a Kristýnou ani slovo!

Vliv LIDEM na šachovnici tak nadále stoupá. Strana, která má více poslanců, než členů, se již před svým vznikem dokázala rozhádat se svým ministrem dopravy, Pavlem Dobešem. Nahradit ho měl Robert Vacek, který ale podle premiéra Nečase představuje obrovské bezpečnostní riziko. Z důvodu jeho velké nebezpečnosti proto nenastoupí do vlády a zůstane na klidové pozici náměstka ministra a člena dozorčí rady ČEZ, kde rozhodně žádné bezpečnostní riziko představovat nebude.

Rošáda tak nabude mnohem větších rozměrů. Střelec s věží se spojí do tanku a analogicky v české vládě vznikne ministerstvo hospodářství, místo dopravy a průmyslu. Vrátíme se tak ke krásné tradici, započaté v roce 1992, kdy toto ministerstvo vedl poctivý člověk Karel Dyba. Na jeho práci jistě velmi přesně naváže současný ministr průmyslu a první místopředseda ODS, Martin Kuba.

Nechci výměnu ministrů zadarmo

Jak bylo z četných popření již předem jasné, resort obrany spadl do klína femme fatale české politiky konce 13. baktunu, Karolíně Peake. Můžeme od ní očekávat zodpovědnou správu státní bezpečnosti na úrovni místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí. Jakmile nás obsadí zmutovaný inteligentní led z kráterů Merkuru , Karolína Peake vystoupí se zprávou o 60% připravenosti.

Něčím si však můžeme být jisti. Česká vládní šachová partie se tak nějak dohraje se spoustou nových nečekaných zvratů až do finálního čtvrtého roku a zbraně proti invazi z Merkuru bude po krátké pauze s tím zlým Promopráckým Vondrou opět dodávat Kaldův starý známý Háva.