Žít Česko

TOP09 se přejmenuje na TopTopic

Poté co ODS na kongresu sama sebe prohlásila za zbytečnou, čímž se konečně dostala do světových učebnic politologie, vycítil svoji příležitost i matador scény Miroslav Kalousek. Projekt na jedno volební období s názvem TOP09, který díky lásce Čechů k pohádkám a knížecímu kandidátovi Schwarzenbergovi umožnil nejlepšímu ministrovi financí všech dob dotknout se politického nebe, se přejmenuje na univerzálnější TopTopic s ambicí stát se hegemonem české pravice.

Pavel Šplíchal

5.11.2012

Konzervativní jméno TOP09 odkazovalo k těm nejlepším tradicím tohoto bohatého myšlenkového proudu. Přes svoji konzervativnost se TOPka při vymýšlení svého názvu nedala svázat jednoznačností významů a umožnila potencionálním voličům postmoderní interpretaci významů skrytých v autenticky konzervativním „TOP09“, což vedlo k nebývalému volebnímu úspěchu.

Humanitně vzdělaní lidé v ní viděli zkratku „Teoretici Odmítající Pracovat“, boháči četli TOP jako klíč k tomu, čí zájmy bude strana prosazovat, slevy sledující chudině zase „top“ připomínal akční nabídku v hypermarketu a 09 obchody „vše za devět“. Každý si našel svoje a hlasy se jen hrnuly. Slibované Kalouskovy reformy však zůstaly tupou masou nepochopeny a preference strany začaly klesat.

Dobrovolné sebezrušení ODS předvedené na „největší pravicové performance všech dob“ však přineslo vychládající TOPce nové výzvy. Do boje o volební vítězství však strana potřebovala oprášit již ohraný název. Marketingoví experti ze think-tanku „Hlavně konzervativně“ se pro účely dalšího politického boje vytasili s neotřelým názvem TopTopic. Tentokrát už bez „09“, kombinace tří písmen a nějakého toho číslíčka se totiž v krátkém čase změnila z autentického konzervativního názvu na popovou šmíru, kterou využívá kdekdo, jako Paroubkův LEV 21, nebo Babišovo ANO2011 a.s.

„Výběr názvu TopTopic je logický, jsme nyní dvojnásob konzervativní, čili top je v názvu hned dvakrát. Slůvko Topic zase naznačuje, že máme i nějaké to téma, které jen tak nezveřejníme,“ byla trochu tajemná odbornice na konzervatismus a jiné procesy, ministryně té kultury Alena Hanáková ze spřátelených Starostů a nezávislých.

Název TopTopic také elegantně vyřešil problematické následnictví po kouzelném dědečkovi z Rakouska. Přestože Kalousek se při odhadu růstu HDP nesekne obvykle víc než o pět procent, potřebuje nějaký sympatický obličej, který by ho vynesl do Mirkem tolik milované vysoké politiky. „Musí to však být nutně obličej?" položili si otázku experti na politický marketing z TopTopicu. A přišli s nečekaným řešením. Předsednické místo po oblíbeném knížeti ve straně TopTopic převezme samotná láhev oblíbené limonády. Podle exkluzivních informací, které se redakci žítčesko podařilo získat, se má jednat o dnes už neexistující příchuť „Livia“. Asociovat dětství tak v příštích volbách tentokrát nebude bájný kníže s fajfkou, ale láhev populární normalizační limčy.