Žít Česko

Víme první: vítěz předvolební kampaně

Ještě před tím, než se pustíte s nadějemi, vášní a odhodláním do víru voleb, připravili jsme pro vás žebříček vizuálních kampaní, které se vás v posledních měsících snažily ovlivnit či snad dokonce i přesvědčit. Děkujeme všem zúčastněným reklamním a PR agenturám, které vymyslely všechny neotřelé slogany a odvážné vizuály. Coby nikým nevolení občané jsme rádi, že jsme na tyto kampaně díky předraženým zakázkám, státním firmám, jako je ČEZ nebo České lesy, mohli také svým dílem přispět.

Stanislav Biler

12.10.2012

11. místo

Bylo to těsné, ale nakonec se pan Novák dostal na čestné poslední místo, což dokazuje, že má smysl se snažit a dát do boje srdíčko. Jeho slogan je barvitou variací na již známé a osvědčené Mým programem jsou voliči nebo údernější Mým programem jste vy. Deklarovaný lepší program názorně ilustruje prázdná bílá plocha. Na druhou stranu je vhodné si uvědomit, že v tomto kraji zatím vládne – spolu s komunisty – jeho stranický kolega Jaroslav Palas, kterého za korupční skandály pro jistotu v tichosti sestřelila jeho vlastní strana. Žádný program je určitě lepší než ten Palasův. Nicméně Palas začal ze svých černých fondů financovat svého přítele Miloše Zemana, takže se o jeho budoucnost bohužel bát nemusíme.

10. místo

Již od dob Nemocnice na kraji města jsou lékaři nejváženější profesí a to navzdory faktu, že jejich chování k pacientům má často do profesionálů z Chicago hope poměrně daleko. Slogan Nebojím se říznout chce podle všeho využít nenadálé popularity sympatického masového vraha Dextera Morgana, který své oběti řeže skutečně bez bázně a hany.

9. místo

Kampaň, která může být v případě neúspěchu vydávána za reklamu na stomatologii, je jistě způsobem, jak zabít dvě mouchy jednou ranou a alespoň pozvednout zájem Čechů, Moravanů i Slezanů o svůj chrup. Nepodařilo se nám bohužel zjistit, zda se na této osvětě finančně podílí i zdravotní pojišťovny.

8. místo

Lidovci se rozhodli vsadit na jistotu a poprat se o voliče Suverenity Jany Bobošíkové a fanoušky Dělnické strany. Postavit slogan kampaně na pořádku by jim bezpochyby schválil i zakladatel oboru Public Relations, Paul Joseph Goebbels. Otázkou zůstává, zda by lokace na nádraží nebyla i na Goebbelse poněkud odvážná.

7. místo

Hlas pro Svobodu, hlas pro Brno může pozorné čtenáře vést k úvaze, proč s podobným sloganem skončil pan Novák z Moravskoslezského kraje na posledním místě. Je však nutné si uvědomit, že zatímco Novák bojuje s odkazem Palase, brněnský Svoboda zde odkazuje sám na sebe. Jeho zapletení do brněnských korupčních kauz by vydalo na samostatnou publikaci a tak nezbývá, než zvídavé čtenáře odkázat na stručný souhrn našeho regionálního zpravodajství Žít Brno. Bezpochyby se však jedná o jeden z nejsarkastič­tějších sloganů letošních voleb.

6. místo

Michal Hašek proslul především tím, že je současně hatemanem, předsedou hatemanů a poslancem, celkově však zastává neuvěřitelných 30 funkcí. Tím se dá nejspíš vysvětlit, proč si spletl volby do poslanecké sněmovny a volby do čela, dle jeho vlastních slov, nejkrásnějšího kraje republiky. Jako hateman samozřejmě s důchody nic udělat nemůže. Stranou necháme fakt, že pouhé zachování růstu současných důchodů je pouze slibem kontinuální chudoby současných seniorů.

5. místo

A začíná jít do tuhého. Koalice se rozhodla dokázat, že táhne za jeden provaz. A tak jeden fotil na mobil, další zase uměl efekty ve Wordu a třetí vymýšlel slogany. Zakončit plakát otázkou O co jim jde?, je vskutku neotřelý způsob, jak vyděsit voliče. My sami nevíme, ale fandíme konceptu Do It Yourself a jsme rádi, že Punk's Not Dead.

4. místo

Bylo to opravdu těsné a mezi našimi analytiky kvůli tomu vznikla spousta zlé krve, ale nakonec zůstal Tupec, který není tupec, pod stupni vítězů. Přesto gratulujeme a těšíme se na další volby.

3. místo

Pan Vondra se o to opravdu porval a je z toho hezká bronzová medaile. Že je to bitkař tělem a duší dokazuje nejlépe fakt, že je jedním z posledních ministrů, který stále sedí na svém místě a to navzdory kauze Promopro. Jak se rve za svůj kraj sice nikdo netuší, ale v boji o sebe neváhá potit krev i slzy.

2. místo

Bylo to vyrovnané, ale nakonec to nestorka českého light-fašismu nevyhrála. Žlutá barva zaplavila jako mor celou republiku a vše doplňoval pomalu a výhružně jedoucí autobus. Její Suverenita je sice reálnou alternativou pro voliče Dělnické strany, kteří by raději mamku než taťku, ale to bohužel na vítězství stačit nebude. Není však proč plakat, jak se ukázalo na londýnské olympiádě, pro správné Čechy může být i stříbrná zlatou.

1. místo

Vítěz může být jen jeden. Kombinace zcela otevřené vyhrůžky nevinným dětem a vizuálu z německého porna osmdesátých let nám prostě vzala dech.

Za vypůjčení ilustračních fotografií děkujeme organizaci PMG-CEE a Ihned.cz.